Evaluare utilizator: 5 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activă
 
ARTERITA, VEDERE DE ANSAMBLU

Definiţii:
Arterita: boală care constă în inflamarea unei artere, dar şi inflamaţie, afecţiune (leziune) degenerativa a unei artere (dupa DEX, Dicţionarul explicativ al limbii române).
Arteriopatie: denumire generică pentru afecţiunile pereţilor arteriali.

După cum se vede din definiţii, termenul arterită, seamănă cu alţi termeni cunoscuţi, cum ar fi faringita, otita etc. si –ita de la sfârşitul cuvântului înseamnă afecţiune inflamatorie. Termenul arteriopatie se referă la toate bolile arteriale, fiind compus din doua cuvinte, arterio- (referitor la artere) si –patie (boală). Aceşti termeni, arteriopatie si arterită, se suprapun şi sunt folosiţi de către oameni diferit. Persoanele fără pregatire medicală utilizeaza frecvent termenul de arterită, medicii când vorbesc cu pacienţii folosesc frecvent termenul arterită, iar în lucrările de specialitate (scrise de medicii specialişti în medicină cardiovasculară, adică chirurgii cardiovasculari, vasculari, cardiologi şi cardiologii intervenţionişti) se folosesc mult mai mulţi termeni, căci există mai multe feluri de afecţiuni ale arterelor.
Anatomie patologică: arteriopatiile (bolile arterelor) se clasifică şi se definesc după constatările de la examenul anatomopatologic [examinare cu ochiul liber a arterelor şi secţiunilor (felii mari) prin artere şi felii fine care se examinează cu ajutorul microscopului optic sau electronic]. Clasificarea este una anatomopatologică şi manifestările clinice comune fiecărui tip de arteriopatie sunt grupate după elementul comun reprezentat de modificarea anatomopatologică predominantă.
Clasificarea arteriopatiilor (arteritelor):

Aterosclerotice: leziunea (tulburarea) principala este depunerea de grasimi în peretele arterei;
Trombangeita obliteranta (boala Buerger, Buerger disease, boala Winiwarter-Buerger, boala Winiwarter-Buerger-Krankheit, TAO-thrombangiitis obliterans): leziunea principala este inflamatia peretelui arterial;
Boala Takayasu (aortoarterita nespecifica, arterita cu celule gigante): leziunea principala este tot inflamatia;
Fibrodisplazia arteriala: un fel de cicatrice arteriala (fibroza, caracteristica acestora, este un tesut cicatricial), care produce deopotriva îngustari si dilatari ale arterelor;
 
Arteriopatii rare: produc de asemenea stenoze (îngustari) si dilatatii ale arterelor. Acestea sunt la rândul lor clasificate în:

 • Boli congenitale ale tesutului de colagen (fibrele de rezistenta din structura organismelor vii, care fac ca organismul sa nu se “faca balta” si nici una din structurile sale, cum ar fi arterele, sa nu se deformeze mai mult decât trebuie). Aceste boli sunt:
Sindromul Marfan;

Sindromul Ehlers-Danlos tipul IV;

Pseuoxanthoma elasticum.
 • Neurofibromatoza;
 • Boala Behçet;
Anevrismele arteriale (dilatari ale arterelor).

Elemente clinice comune ale arteriopatiilor:
 • Ischemia: scaderea cantitatii de sânge care iriga un tesut. Aceasta este consecinta strâmtorarii arterelor, care nu mai pot duce sânge suficient în tesuturile dependente de aceste artere; clinic, ischemia se manifesta în functie de rapiditatea cu care se instaleaza si de organul care este irigat de artera în cauza; pentru membrele inferioare, acest punct este detaliat la capitolul arteriopatia cronica obliteranta a membrelor inferioare;
 • Compresiunea (în cazul dilatarii arterelor) asupra organelor din jur;
 • Hemoragia (în cazul rupturii arterelor).
NOTA: acesta nu este un curs pentru medici, ci o prezentare în termeni care pot fi întelesi de orice cititor.
Clasificarea arteriopatiilor ischemiante comune, în functie de arterele afectate preponderent:
 • Periferice:
 • Arteriopatia cronica obliteranta a membrelor inferioare;
 • Trombangeita obliteranta;
 • Boala vasculara renala.
 • Centrale:
 • Boala vasculara cerebrala;
 • Cardiopatia ischemica;
 • Sistemice:
 • Ateroscleroza, cu determinari cerebrale si retiniene, cardiace, periferice, renale, mezenterice. Acest punct din urma cuprinde pe cele doua precedente si poate tine singur toata clasificarea, punctele precedente aratând doar arterele cele mai afectate.

SIMPLIFICARE: în cele ce urmeaza vor fi prezentate cele mai frecvente forme de arteriopatie: arteriopatia cronica obliteranta a membrelor inferioare si trombangeita obliteranta (arterita aedvarata).