Evaluare utilizator: 5 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activă
 
Această boală o descriu doar pentru oameni fără formaţie medicală, pacienţi şi aparţinători interesaţi a afla câteva date importante despre boala pentru care au ajuns la această pagină a site-ului.

Definţia bolii derivă din constatările examenului anatomopatologic (bioptic sau la autopsie) şi acestea sunt:

 • Tromb = cheag;
 • Angios = vas (de sânge);
 • Ită = inflamaţie (ca la amigdalită, faringită, apendicită).
- trombangeită

- Ce înseamnă asta? Din definţie şi exact aşa şi în realitate: o boală a vaselor arteriale în care atunci când examinăm arterele la microscop (autopsie la pacientul decedat sau examen anatomopatologic din membrul amputat), constatăm că acestea (arterele) sunt umplute de cheaguri, au peretele îngroşat şi inflamat. Toată lumea ştie de arterită şi de consecinţele ei, amputaţiile de obicei de coapsă, în realitate sunt mai multe feluri de arterită, cea mai frecventă fiind cea aterosclerotică, adică prin depunere de grăsimi în interiorul vasului cu înfundarea acestuia, dar arterita adevărată este trombangeita obliterantă, boala pe care o descriu în această pagină;

- A avut cineva dintre dumneavoastră roşu în gât? Un roşu în gât sever, de să nu mai poată nici mânca sau bea apă? A încercat cineva vreo explicaţie la starea aceasta, cum se poate să nici nu mai poţi înghiţi? Umflătura aceasta a gâtului (faringelui) încât nu mai trece aproape nimic prin el este de fapt o adunătură de leucocite (globule albe), alte feluri de celule de apărare şi toate gunoaiele care se adună în gat atunci când acolo se instalează şi îşi face de cap un microb (streptococ, stafilococ şi alte feluri de lighioane). Se umflă gâtul, santinelele (amigdalele) şi omul nici nu mai poate înghiţi şi uneori chiar respira).

- Vă puteţi întreba din nou de ce vorbesc despre roşul în gât şi ce legătură are asta cu trombangeita. La fel cum se întâmplă în gât, de omul nu mai poate înghiţi bine şi uneori chiar respira, la fel se întâmplă şi în artere, se inflamează, îşi îngroaşă pereţii şi astfel nu mai trece sângele prin ele şi sângele prins în aceste strâmtori face cheag;

- Revenim la boala despre care vorbim: trombangeita obliterantă este o boală care afectează oamenii tineri, aproape exclusiv bărbaţii. Aceasta este constatarea medicilor că boala asta, nu numai că atacă aproape exclusiv bărbaţii, dar mai ales pe cei tineri, sub 40-45 de ani, uneori chiar foarte tineri, chiar şi sub 30 ani. Le înfundă arterele, de obicei sub genunchi şi dincolo de cot şi până la urmă îi lasă făra picioare sau mâini. Consecinţa este amputaţia de obicei.

- Este înfricoşătoare boala asta şi chiar aşa este, te lasă invalid şi nu se mulţumeşte cu o mână sau picior, le cam vrea pe toate. Eu însumi am văzut pacienţi, la Fundeni, care aveau ambele picioare tăiate, o mână tăiată şi mâna rămasă în pericol, pentru că făceau cu ea ceva care era chiar sursa bolii lor.

- Singurele date pe care le am despre boala aceasta, ca medic, chirurg cardiovascular (solicitat mai des decât ceilalţi medici pentru boala aceasta şi mai ales “pricopsit” să rezolv astfel de cazuri), sunt că este o boală a arterelor distale de coate şi genunchi, care afectează de obicei bărbaţii tineri sub 40 de ani şi la care singura constatare cu privire la obiceiuri este faptul că fumează; la nefumători boala este extrem de rară, practic inexistentă.

- Vă puteţi întreba ce fel de boală este aceasta, care este cauza şi ce se poate face pentru a nu deveni invalid. La fel şi-au pus întrebări medicii care au avut de a face cu pacienţi cu boala asta şi după ce au tot cercetat şi căutat să o înţeleagă, nu au găsit decât că la unii fumători, aproape exclusiv bărbaţi, arterele se inflamează (ca la roşul în gât) şi se înfundă cu cheaguri şi astfel arterele respective nu mai duc sânge la membre (picioare sau mâini), determină ischemie acută şi/sau cronică şi apare astfel gangrena. Medicii nu ştiu nici acum ce anume din ţigări (fumul inhalat de fumător) determină această inflamaţie a arterelor. Exemplul cel mai des folosit în policlinică la pacienţii cu această boală este cel cu alergia la detergent. Să fie clar, arterita fumătorului, trombangeita obliterantă nu este o alergie, dar se comport ca o reacţie ciudată a arterelor la ceva din fumul de ţigară. Spălam cu toţii hainele cu detergent, dar unele persoane au alergie la detergenţi şi când vin în contact cu hainele spălate cu detergent, fac alergie, urticarie, eczema, chiar anafilaxie (se sufocă şi le scade tensiunea). Mâinile acelor persoane cu alergie la detergent se fac uneori “urâte”, dureroase chiar, cu mâncărimi şi tratamentul este chiar complicat în unele cazuri de alergii la detergent.

- Dacă cauzele (etiologia) arteritei este obscură (neclară) şi singura constatare clară este legătura dintre această boală şi fumat, există totuşi unele veşti bune cu privire la această boală.

- Rolul medicului este tocmai de a sublinia raza de lumină cu privire la tratamentul bolii şi scăparea de amputaţii mutilante.

- Acum prezentarea o să urmeze soluţiile care pot aduce scăparea de amputaţie în funcţie de cât de avansată este boala când pacientul ajunge la medic.

- Primul lucru şi cel mai important este aflarea diagnosticului. Dacă sunteţi bărbat, cu vârstă sub 40 de ani, fumător şi vă apare o durere în timpul mersului în musculatura gambei, sau o durere la nivelul degetelor piciorelor sau mâinilor, cu răcirea acestora şi modificări ale culorii acestora, nu mai staţi pe gânduri şi mergeţi urgent la medicul de familie (care ştie ce îndrumări să facă în această situaţie), la un cardiolog sau mergeţi direct la un chirurg vascular sau cardiovascular. În fapt, adevăratul specialist pentru această boală este chirurgul vascular, singurul care deţine şi toate mijloacele de luptă cu această boală.

- Odată diagnosticul pus, specialistul stabileşte dacă cazul necesită tratament chirurgical sau nu şi instituie tratamentul potrivit pentru fiecare caz în parte.

- Măsurile terapeutice, în ordinea importanţei, sunt:
 • Renunţarea la fumat: reprezintă peste 50% din tratament. Nerenunţarea la fumat compromite toate mijloacele terapeutice disponibile şi se soldează în final cu amputaţia.
 • Tratamentul medical (conservator): anticoagulant, vasodilatator, cu prostaglandine (dacă sunt disponibile), antiagregant, antiinflamator, antialgic şi antibiotic se instituie individualizat pentru fiecare caz în parte şi reprezintă grija medicului de a alege corect schema terapeutică potrivită cazului şi se face prin participarea pacientului.
 • Tratamentul chirurgical: este aplicat cazurilor care au această indicaţie. Când este vorba de gangrene (necroze) constituite, soluţia este amputaţia (extremităţi de degete, degete întregi, raze - deget şi rădăcina degetului reprezentată de metatarsianul sau metacarpianul corespunzător- , partea din faţă a piciorului sau mâinii, gambă, antebraţ, coapsă sau braţ. Mai rar se “scapă” doar cu extirparea unei unghii sau cu câte o incizie de evacuare a puroiului. Restabilirile de flux arterial (revascularizările directe) sunt destul de rar posibile, datorită mărimii arterelor bolnave (artere mici) şi determinărilor multiple. Când acestea sunt posibile, rezultatele sunt limitate în timp. Revascularizarea indirectă prin simpatectomie (lombară sau toracică) este o măsură chirurgicală cu efect limitat în timp (6 luni).

Nu am avut intenţia de a scrie un tratat despre această boală. În continuare voi expune concluziile, destul de dure cu privire la această boală şi realitatea aşa cum îmi apare mie.

1. Trombangeita obliterantă este o boală a arterelor mici (distale de coate şi genunchi) care afectează aproape exclusiv bărbaţii tineri fumători. Nu se cunoaşte mecanismul prin care această boală se produce, dar se pare că este datorată unei reacţii a organismului la “ceva” încă necunoscut prezent în fumul de ţigare;
2. Tratamentul medical şi chirurgical are putere de vindecare mai mică decât efectul nociv al continuării fumatului.
3. Renunţarea la fumat reprezintă peste 50% din tratament şi cheia vindecării.
4. Tratamentul medical şi chirurgical constituie soluţii provizorii de ajutare a pacientului până apare efectul renunţării la fumat.
5. Pacientul se vindecă singur în această boală, prin renunţarea la fumat, iar rolul doctorului este de a coordona pacientul în lupta cu această boală nemiloasă, prin punerea corectă a diagnosticului, alegerea medicamentelor potrivite şi efectuarea intervenţiilor chirurgicale care practic “dau timp”, răgaz, o a doua şansă pentru ca să apară efectul benefic al renunţării la fumat.
6. Nu am pretenţia ca această pagină să înlocuiască un consult medical competent, la cabinet veţi reauzi multe dintre cele citite aici şi exact ce anume aveţi nevoie să vă faceţi bine; sper că prin această prezentare să contribui la diagnosticarea cât mai precoce şi îndrumarea încă de la început a pacienţilor la specialistul în drept pentru trombangeita obliterantă (chirurgul vascular sau cardiovascular), singurul specialist care stăpâneşte toate metodele (medicale şi chirurgicale) de luptă cu această boală.
Add comment

People in this conversation

Load Previous Comments
 • Guest - Solomon Cristina

  Buna ziua, dl doctor imi deschid sufletul inaintea dvs deoarece vad ca dvs chiar va pasa de cei care sufera de trombangeita obliteranta si vorbiti omului pe intelesul sau: Varul meu are 35 ani si o fetita de 15 ani. acum doi ani doctorul i-a spus ca nu mai traieste mai mult de un an. era jale la noi acasa, cu totii asteptam sarbatorile cu lacrimile pe fata. i s-a recomandat amputarea dar el a refuzat "daca e sa mor, macar sa ma ingrop intreg" zicea el. ne regasim in ceea ce spuneti dvs despre fumat: a avut periade de cate o saptamana cand nu punea tigara in gura si parea alt om: mergea fara sa schiopateza, capatase rosu in obraz, pofta de viata. dar nici chiar frica de moarte nu l-a determinat sa lase tutunul, parca vestea ca o sa moara il intoarce impotriva sinelui. de anul trecut a incepit sa puroieze la deget de la piciorul drept si acum si la calcaiul aceluiasi picior. are dureri groaznice si doctorul nu ii mai da nimic deoarece a refuzat amputarea si a fugit din spital. are dureri insuportabile, azi-noapte a dormit 1:30 cocotat pe usa- pur si simplu a pus un scaun si s-a suit pe usa. l-am lasat acolo, macar sa doarma si el putin. vrem sa va intrebam ce calmante ii putem da fara prescriptie medicala? nu mai vrea sa mearga la doctor, s-a inrait f tare si a devenit extrem de nervos- el era painea lui dumnezeu, nu se certa niciodata cu nimeni, acum injura, trazneste si buseste fara motiv, atunci cand are dureri.si inca o intrebare_ trtamentul cu lipitori este bun si in aceasta boala? sau sucul de rosii-am auzit ca este f bun ptr fumatori-macar sa diminueze efectul tutunului. va rog sa ma scuzati ca v-am pus atatea intrebari, am indraznit deoarece am vazut ca explicati pe intelesul nostru, ca in termeni medicali nu prea intelegem. va multumesc din tot sufletul meu! Sa va dea Dumnezeu sanatate si sa va aline intotdeauna orice suferinta, de orice fel ar fi aceea! Cu mult respect, Solomon Cristina

  Short URL:
 • Buna ziua.Daca am trombangeita oblteranta baile cu apa sarata la Ocnele Mari imi pot face rau ?Multumesc.
  <br />Baile cu sare nu fac nici bine nici rau, cu conditia sa nu existe rani la picioare sau infectii la unghii (panaritii), ca atunci sarea ajunge direct pe rana.

  Short URL:
 • Buna ziua, dl doctor imi deschid sufletul inaintea dvs deoarece vad ca dvs chiar va pasa de cei care sufera de trombangeita obliteranta si vorbiti omului pe intelesul sau: Varul meu are 35 ani si o fetita de 15 ani. acum doi ani doctorul i-a spus ca nu mai traieste mai mult de un an. era jale la noi acasa, cu totii asteptam sarbatorile cu lacrimile pe fata. i s-a recomandat amputarea dar el a refuzat "daca e sa mor, macar sa ma ingrop intreg" zicea el. ne regasim in ceea ce spuneti dvs despre fumat: a avut periade de cate o saptamana cand nu punea tigara in gura si parea alt om: mergea fara sa schiopateza, capatase rosu in obraz, pofta de viata. dar nici chiar frica de moarte nu l-a determinat sa lase tutunul, parca vestea ca o sa moara il intoarce impotriva sinelui. de anul trecut a incepit sa puroieze la deget de la piciorul drept si acum si la calcaiul aceluiasi picior. are dureri groaznice si doctorul nu ii mai da nimic deoarece a refuzat amputarea si a fugit din spital. are dureri insuportabile, azi-noapte a dormit 1:30 cocotat pe usa- pur si simplu a pus un scaun si s-a suit pe usa. l-am lasat acolo, macar sa doarma si el putin. vrem sa va intrebam ce calmante ii putem da fara prescriptie medicala? nu mai vrea sa mearga la doctor, s-a inrait f tare si a devenit extrem de nervos- el era painea lui dumnezeu, nu se certa niciodata cu nimeni, acum injura, trazneste si buseste fara motiv, atunci cand are dureri.si inca o intrebare_ trtamentul cu lipitori este bun si in aceasta boala? sau sucul de rosii-am auzit ca este f bun ptr fumatori-macar sa diminueze efectul tutunului. va rog sa ma scuzati ca v-am pus atatea intrebari, am indraznit deoarece am vazut ca explicati pe intelesul nostru, ca in termeni medicali nu prea intelegem. va multumesc din tot sufletul meu! Sa va dea Dumnezeu sanatate si sa va aline intotdeauna orice suferinta, de orice fel ar fi aceea! Cu mult respect, Solomon Cristina
  <br />Daca piciorul este de taiat (ischemie ireversibila), durerile vor fi din ce in ce mai mari si am vazut putini pacienti care sa reziste acestor dureri. Aceste dureri nu trec la nici un medicament. Piciorul cu gangrena este un picior mort. Explicati-i exact cu aceste expresii sau puneti-l sa citeasca: nu inteleg incapatanarea de a refuza tratamentul si de a le fi asa de drag pacientilor cu gangrena un picior mort. Varul dv. tine mai mult la tigari decat la celelalte membre vii (un picior si doua maini), se incapataneaza sa renunte la un picior mort si tratamentul (amputatia) si acum vrea sa se duca in groapa dupa piciorul mort. Daca asta vrea, dupa ce citeste ce i-am scris, se poate sa reuseasca sa rabde durerile sau cel mai probabil va fi infrant de dureri si va cere sa fie dus la spital si sa i se amputeze piciorul mort. Va merge in groapa doar piciorul si el va mai ramane aici cate zile i-a dat Dumnezeu. Sa nu mai stea prea mult ca pacientii cu astfel de dureri nu mananca si se epuizeaza pana ajung schelete si in fazele finale se amesteca ce-i viu cu ce-i mort si incepe septicemia si apoi se pune problema supravietuirii. Cu ceva vointa si suport din partea familiei se va lasa de fumat si isi va salva celalalt picior si va chiar merge cu ajutorul unei proteze.

  Short URL:
 • Guest - florentina c

  domnule dr.in 2008 sotul meu a avut un accident de motocicleta, cu fractura de bazin, un hematom operat la coapsa dreapta, si fractura si operatie de olecran drept.Dupa toate acestea a facut embolie pulmonara a scapt cu viata, doamne ajuta.Acum problema noastra este urmatoarea , de atunci adica din 2008 si pana in prezen ia zilnic sintrom nimeni nu poate sa ne spuna daca mai este nevoie dupa atata timp sa mai ia sau sa il intrerupa.Trebuie sa ia toata viata sau nu.Am intrebat mai multe cadre medicale parerile sunt impartite.Rugamintea noastra este daca puteti sa ne dati un raspuns la ceea ce ne framanta, daca sa continuie cu sintrom sau nu. Va rugam daca se poate.Asteptam un raspuns ori care ar fi el, multumim.

  Short URL:
 • Guest - elena...

  Cu reverenta ,va rog , majestuos sa-mi spune-ti daca tatal meu mai are vreo sansa de a pastra unicul picior ce i-a mai ramas.IN anul 1994 i s-a efectuat by-pass artero femural la ambele membre inferioare .In anul 2008 a intrat in program de dializa peritoneala ,iar in octombrie 2011 i s-a amputat membrul inferior drept iar stangul ar da si el semn de imbolnavire .Cardiologul curant i-a recomandat inj. cu vessel duo ,dupa care am continuat cu acelasi produs dar, comprimate. Tatal meu are varsta de 73 de ani.Va multumesc anticipat.

  Short URL:
 • Cu reverenta ,va rog , majestuos sa-mi spune-ti daca tatal meu mai are vreo sansa de a pastra unicul picior ce i-a mai ramas.IN anul 1994 i s-a efectuat by-pass artero femural la ambele membre inferioare .In anul 2008 a intrat in program de dializa peritoneala ,iar in octombrie 2011 i s-a amputat membrul inferior drept iar stangul ar da si el semn de imbolnavire .Cardiologul curant i-a recomandat inj. cu vessel duo ,dupa care am continuat cu acelasi produs dar, comprimate. Tatal meu are varsta de 73 de ani.Va multumesc anticipat.
  <br />Nu pot sti asta decat dupa ce vad pacientul si uneori doar dupa ce vad piciorul salvat.

  Short URL:
 • Guest - seby

  ma numesc Sebastian am 34 ani am fost diagnosticat cu trombangieta obliteranta a membrelor inf.stadiul 4 fontaine,gangrena halucie stang.Mi sa propus o simpactectomie,la ce riscuri ma expun, este bine da sau nu va multumesc anticipat

  Short URL:
 • ma numesc Sebastian am 34 ani am fost diagnosticat cu trombangieta obliteranta a membrelor inf.stadiul 4 fontaine,gangrena halucie stang.Mi sa propus o simpactectomie,la ce riscuri ma expun, este bine da sau nu va multumesc anticipat
  <br />Postati la Intrebari si raspunsuri intrebarea, la capitolul boli arteriale, trombangeita obliteranta.

  Short URL:
 • Guest - 16GX92

  Short URL:
 • Guest - hosting

  http://petrokood.com/images/cheap-shared-hosting-16014.jpg

  Short URL: