Aceste consideratii sunt amestecate cu cele administrative şi rezultate din imixtiunea administrativului, dictata de decizii politice gresite, asupra actului medical.

Juramantul Hipocratic: sa tratez pe aproapele meu ca pe mine insusi, …, sa nu fac diferente intre oameni bazate pe considerente etnice, religioase, politice etc., adica pe toti oamenii la fel.

Pai atunci de ce se inchide cate o sala de operatii şi se sigileaza, ca pe vremea lui Ceausescu, dar atunci venea el şi era unul şi acum vine toata protipendada (şi sunt multi), cu fast şi protocol, pai exista tratament diferit pentru cetatenii Romaniei?

Referitor la următoarele boli, lucrurile stau cam aşa:

1. Hipertensiunea arterială: la ora actuală există foarte multe modalităţi de controlare a hipertensiunii, medicaţia cardiologică fiind foarte eficientă şi variată, practic aproape neexistând o formă de hipertensiune arterială care să nu poată fi controlată (ţinută la valori normale) de multitudinea de medicamente existente. Tot ce trebuie făcut este să ne adresăm medicului de familie, medicului cardiolog sau unui alt medic care să ne îndrume în controlarea hipertensiunii arteriale. Apoi mai trebuie să ne ţinem de medicul ales pentru această treabă. Un pas important ar fi cumărarea unui tensiometru (cel mai fidel este cel mecanic cu stetoscop, apoi cel electronic de braţ) încât să ne măsurăm singuri tensiunea arterială şi să monitorizăm singuri valorile acesteia şi eficienţa tratamentului. Şi ca treaba asta să fie obiectivă şi utilă medicului curant, să notăm valorile măsurate şi pulsul, cu data şi ora măsurătorii, într-un tabel.

Ce sunt bolile?
Bolile sunt o formă de plată în lumea aceasta a păcatelor: “ele vin pe capul oamenilor – şi uneori chiar pe cap – de pe urma păcatelor, ca plată, ca ispăşire şi ca hotar al păcatelor” (Părintele Arsenie Boca).


Ce este păcatul?
“Păcatul este o conspiraţie a minţii omului cu diavolul împotriva Legii lui Dumnezeu” (Părintele Arsenie Boca).