Evaluare utilizator: 0 / 5

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 
Aceste consideratii sunt amestecate cu cele administrative şi rezultate din imixtiunea administrativului, dictata de decizii politice gresite, asupra actului medical.

Juramantul Hipocratic: sa tratez pe aproapele meu ca pe mine insusi, …, sa nu fac diferente intre oameni bazate pe considerente etnice, religioase, politice etc., adica pe toti oamenii la fel.

Pai atunci de ce se inchide cate o sala de operatii şi se sigileaza, ca pe vremea lui Ceausescu, dar atunci venea el şi era unul şi acum vine toata protipendada (şi sunt multi), cu fast şi protocol, pai exista tratament diferit pentru cetatenii Romaniei?
Ce treaba are politicul cu conducerea spitalului şi administratia spitalelor şi a Casei Nationale de Sanatate şi a celor locale?

Nu conteaza daca este manager bun sau rau, conteaza sa fie "de al nostru" şi sa aduca parte din prada sub forma de cotizatie la partid.

Iti iei voturile dintr-un judet, ajungi senator, deputat, primar, consilier, uneori fara a avea legatura cu locul de unde ai luat voturile. Ca nu prea treci prin teritoriu şi stai la Bucuresti sau prin alte meleaguri, ce sa mai faca oamenii care au votat, care habar nu au cu ce te ocupi. Asa cum treci prin judet sau poate chiar esti al locului, dar tu te tratezi la Viena, este clar ca putin iti pasa ca spitalul de unde ai luat voturile sa aibe de toate şi sa mearga bine. Mai mult, pe langa faptul ca nu ai grija de spitalul de unde ai luat voturile, dar mai pui un manager care are urechile si gura astupata la nevoile de acolo şi tace din gura şi grija lui este sa isi dea cota, ca altfel zboara şi o incurca rau, pai asta se numeste politica?

Fondul de sanatate este un fond privat, al celor care contribuie la el, a fost luat de la oameni, introdus in buget, ca sa i se piarda urma şi sa fie deturnat cu alte scopuri decat cele pentru care este colectat, pai asta este politica? Cum sa votezi şi sa aprobi un fond de sanatate pe un anumit an, cand acel fond exista şi este suma contributiei fiecarui cotizant? Asta arata clar controlul politicului asupra unei proprietati care nu este nici a statului, nici a politicienilor, ci a oamenilor care cotizeaza.

Doua masuri ar fi suficiente pentru un inceput de normalizare a fundatiei pe care se sprijina orice sistem sanitar: revenirea fondului privat de sanatate la oameni (Casa Nationala de Sanatate şi sucursalele regionale) şi depolitizarea administrativului de la toate nivelurile (CAS, Ministerul Sanatatii, Conducerea Spitalelor).

O alta masura ar fi ca politicienii sa se trateze la spitalele de unde şi-au luat voturile, ca toti romanii , ca poate astfel politicienii vor avea grija de spitalele din Romania.

Inca o aberatie: pe timp de criza, cand fondurile spitalelor s-au redus drastic şi daca esti bolnav internat trebuie sa ai şi merceolog (un apartinator care sa aibe bani grosi in portofel pentru a suplini orice lipsa din spital), fondurile destinate tratamentelor la Viena au crescut. Nu avem bani pentru tratamente in Romania, cu mana de lucru ieftina (manopera in Romania este “moca” fata de cat costa manopera in alte parti), in schimb ne permitem sa platim manopere in alte parti, mult mai scumpe.
 
Reforme sanitare la fiecare schimbare de conducere politica. Spitalele au ramas cu aceleasi toalete, fara sapun, mai mizerabile decat orice toaleta publica din orice gara, crasma defaimata sau popas turistic, ar putea de aici incepe reforma, de la WC-urile din spital, unde se intalnesc septicii cu asepticii si isi dau mana pe o clanta atinsa inainte si dupa, nespalati. A fost unul, ii spune Lister, a spus ca infectiile puerperale se transmit dupa ce studentii vin de la autopsii nespalati pe maini si mosesc gravide si apioi apare moartea prin infectie la mamele proaspat nascute. Si a vazut aceiasi microbi pe mainile studentilor nespalati si in sangele muribundelor care lasau copii orfani. Si a propus spalarea pe maini. Asta se intampla inainte de 1900 si doctorul Lister a murit la un azil de nebuni ca toti il considerau apucat cu parerile lui. Pai o reforma ar putea incepe si de aici, ca infectia nosocomiala, de spital, are punctul principal de plecare de la mainile nespalate. Orice comisie din orice stat pe care il consideram inferior noua, nu ar acorda autorizatia sanitara de functionare nici unui spital din Romania. Poate catorva private, dar cele de stat ar pica toate si ar fi inchise. Pai ati luat medicilor puterile administrative si in caz de infectie nosocomiala, medicii raspund (vezi Spitalul Bagdasar, cu punctiile acelea si alte exemple, unele mai noi). Pai spitalul teritorial (judetean la noi) ar trebui sa fie un hotel de 5 stele, cel mai frumos hotel din oras, doar acolo ne tratam. Ar putea fi un inceput de reforma aici, numai sa se realizeze acest aspect si ce implicatii ar fi pentru restul, spitalul, cel mai frumos (curat) hotel din oras.
 
La mai multi ani de la separarea administrativului de actul medical, de cand fondul privat de sanatate a fost trecut la finante, spitalele nu merg mai bine. Controlul politicului este acum complet asupra fondului privat de sanatate si criza economica prin care trece tara noastra acum, care nu mai este legata de cea mondiala, fiind de fapt criza Romaniei, se reflecta din plin si asupra sistemului sanitar. Parca era mai bine atunci cand directorul spitalului era un medic, macar nu permitea si lupta pentru pastrarea demnitatii actului medical si increderii in acesta.
 
Ceea ce se intampla acum este doar inceputul si lucrurile vor merge din rau in mai rau.