Homeopatia
Homeopatia este cel mai frumos sistem terapeutic integral, cea mai frumoasă forma de medicina alternativa, apropiata de gandirea noastra occidentala, aducatoare de satisfactii profesionale (pentru medici) și vindecari minunate pentru pacient.

Homeopatia este un dar venit pacientilor si medicilor care doresc vindecarea adevarata.

Tratament homeopat
Homeopatia este un sistem terapeutic de sine statator, adresat organismului intreg, care completeaza si intareste medicina ortodoxa, alopata.

Homeopatia este complementara medicinii actuale ortodoxe cand ne referim la medicina hipocratica si alternativa cand ne referim la pacient.

muzeul Bruckenthal, Sibiu
Eu m-am nascut in Sibiu si aici s-a redescoperit homeopatia. Medicina din Sibiu are ceva magic si actul medical aici este deosebit fata de alte locuri. Orasul are urme vizibile ale influentei si culturii germane. Spitalele au ceva mistic, medieval, ca si aspectul orasului, centrul mai ales, dar si imprejurimile cu oraselele sasesti din jur si tot ce are judetul Sibiu.

Cele mai importante simptome pentru alegerea remediului potrivit din cateva sute de remedii sunt simptomele psihice. De ex. teama, nelinistea, frica de hoti, teama de moarte, plangacios, nu-i place consolarea, etc.
 
În al doilea rand factori sunt cei mai imprortanti pentru alegerea remediului sunt cei de mai jos în ordine enumerarii:

Remediul se obţine din seminţele plantei Strychnos nux vomica (din aceeaşi familie cu Ignatia - Loganiaceae) , care creşte spontan în Estul Indiei, Malayesia şi Australia.
Datorită compoziţiei asemănătoare Ignatiei (stricnina şi brucină), o serie de simptome fizice sunt asemănătoare : hiperexcitabilitate, spasme, contracturi etc.-- esenţa remediului, cauzalitatea fiind foarte diferite. Este considerat mai frecvent un remediu potrivit pt. bărbaţi (Ign. fiind « remediul feminin »). La fel ca şi Ignatia, este unul dintre remediile prescrise cel mai frecvent.

Remediile homeopate cu care se pot trata aproape toate racelile, gripe precum şi afectiuni ale aparatului respirator ca şi multe alte afectiuni şi care ar trebui sa fie prezente în casa orcarui om care se ingrijeste de sanatate sunt:

La tuse ragusita, uscata, dureroasa, care este in general noaptea asa de puternica incat pacientul nu mai are aer sau gafaie: Aconitum

Atunci cand tusea este dura, uscata si dureroasa si pieptul doare asa de tare incat pacientul trebuie sa si-l tina;
cand pacientul are pofta sa bea apa rece cu inghitituri mari, cand le merge mai bine in pozitie drepata sezand, cand incaperile calde inrautatesc tusea: Bryonia

  • Sudoare ziua si noapte, transpira usor la cea mai mica miscare sau efort. Slabiciune mare, de cele mai multe ori palid, fata cazuta, cu cercuri inchise la ochi; sensibilitate extraordinara la atingere. China D 2-6.
  • Sudoare impreuna cu slabiciune mare, durere de spate permanenta si inrautatire catre ora 3 dimineata. Kalium carbonicum D 15-30.
  • Sudoare noaptea epuizanta cu slabiciunea mare la boala cailor repsiratorii. Expectoratie puternica cu durere interioara intre umeri. Secret gros, verde, cu gust sarat. Kalium jodatum D 12.

Modalitatile sunt simptome caracteristice care ajuta la alegerea remediului şi reprezinta situatiile în care simptomele se agraveaza sau se amelioreaza.

Agravare la pranz dupa masa, dupa sculat, dupa efort cerebral, la aer rece şi uscat. Nux vomica

Agravare dupa cea mai miga ingurgitare de lichide sau mancare, la dureri de spate noaptea în pat şi dimineata la sculare. Staphysagria

Pentru a evita complicatiile ce pot aparea se pot folosi urmatoarele:

Dupa operatie se poate incepe imediat cu Arnica pentru vindecarea ranilor.

Pentru a ajuta la eliminarea anesteziei si a proteja ficatul inainte de operatie: Nux Vomica.
Pentru a elimina efectul narcozei la persoane cu nervii slabi: Phosphorus

Cocculus: Rau la mers cu masina

Arsenicum album: extenuare, lipsa ded vlaga, senzatie de sufocat la vomitat, neliniste si chin mare

Tabacum: alb ca ceara si fara vlaga. Transpiratie rece care se amelioreaza la frig si rece

Frig: Aconitum (frig uscat, curent), Pulsatilla, Rhus tox.(umed), Belladonna, Hepar sulfuris, Capsicum, Dulcamara (udatura, haine ude)

Toamna: Nux vomica, Rhus toxicodendron, Dulcamara

Ceata: Colchicum, Rhus toxicodendron

Schimbari de vreme de la cald la rece: Dulcamara, Veratrum album

Arsuri de soare:
Belladonna: piele rosie si fierbinte, cu friguri. Vrea caldura
Cantharis: basici ca de arsura de gradul 1, senzatie mare de arsura
Arnica: se simte ca batut, teama de a fi atins
Rhus toxicodendron: basici, se simte ca batut insa cu mare neliniste si sete

ARNICA:
Indicată înainte şi după intervenţii chirurgicale invazive, cu rol hemostatic şi reparator, prevenind şocul traumatic sau toxico-septic al unor infecţii potenţiale – precum şi traumele psihice post traumatice.

ACONITUM:
Indicat în frică, anxietate sau crize de panică, înainte şi după intervenţii medico-chirurgicale, în apariţia bruscă a unor stări acute febrile, cu frică de moarte, agitaţie intensă şi sete de apă.

- Constipatie indaratnica. Scaune neregulate, tari, ca de oaie. Uscaciunea mucoaselor; intepaturi in anus care creeaza stari proaste. Lenea intestinelor fara dureri, scaun greoi insotita de ruperea anusului cu sangerari si senzatie de rana. Hemoroizi. Natrium muriaticum D 6-12.

- Constipatie ca urmare a lenii intestinelor si a parezei a partii finale ale intestinului gros. Senzatie de cartof in anus care doreste sa iasa afara. Anacardium D 6-30.

Gastrita, ulcer. Probleme cu stomacul, cu ragaiali si rau dupa fiecare masa, ca si cum burta ar vrea sa explodeze de imbalonare; ragaieli puternice: mare dorinta de dulciuri. Dureri, senzatie de rana in stomac; sufocare, voma secretoasa si inchisa la culoare; ulcer cu radiatii in piept burta si umeri. Se agraveaza dupa masa si bauturi.
Argentum nitricum D 30-15. In special potrivit la oamenii irascibili, grabiti, care vorbesc ori repede ori deloc, ulcer din cauza nervoasa. La ulcere si gastrita cronica acest remediu a fost dovedit ca fiind foarte potrivit, mais ales cand este alternat cu Atropinum sulfuricum D 4-6.