Evaluare utilizator: 5 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activă
 
eco Doppler
Este o ecografie ca nici una alta. De fapt este tot o ecografie, având particularităţi care o fac ceva mai specială.
Se bazează tot pe principiul sonarului, al detectării în apă a obiectelor de care s-ar putea lovi un vas marin (vapor sau submarin) sau care se îndreaptă spre acel vas şi îl ameninţă.

Spre deosebire de celelalte ecografii, cea Doppler vasculară oferă medicului informaţii nu doar asupra morfologiei (formei) structurilor examinate (particular vasele de sânge), dar şi date funcţionale, impactul acestor modificări (de obicei înfundări şi/sau curgeri în sens invers sau cu parametri modificaţi, mai rar particularităţi anatomice de dezvoltare sau vindecări greşite) şi poate oferi medicului avizat o informaţie extrem de utilă organizării tratamentului cu medicamente sau chirurgical, justificându-l şi fiind probă neutră pentru actul medical.
De obicei această investigaţie, care poate confirma, infirma, justifica, urmări, certifica un tratament medical sau chirurgical, este efectuată de un medic care se ocupă doar de această investigaţie. Medicul ecografist vascular, de obicei cardiolog, dar poate fi şi specialist în imagistică medicală, internist, în alte ţări doar specialist în ecografie vasculară, nu are ocazia, de obicei, să verifice aspectul real, intraoperator, al imaginilor şi parametrilor măsuraţi la ecografie.
Examenul ecografic Doppler vascular oferă medicului atât imaginea structurilor investigate, dar şi felul cum curge sângele prin vasul examinat, parametrii fluxului sangvin şi efectul modificărilor anatomopatologice ale vaselor asupra curgerii sângelui prin vase.
Ecografia Doppler vasculară se efectuează:
 • ţintit, asupra arterelor sau venelor şi pe segmente (membre inferioare, membre superioare, carotide şi vertebrale, aorta abdominală, aorta toracică, iliace, renale, cava superioară, cava inferioară, ramurile viscerale ale aortei abdominale etc.);
 • în scop diagnostic;
 • în scop terapeutic (sclerozări de pachete varicoase, sclerozare endoluminală pentru tratamentul cu laser sau radiofrecvenţă a varicelor, canulări de vene centrale sau de artere periferice etc.);
 • pentru verificarea eficienţei unor tratamente (anticoagulant în tromboze, restabiliri de flux arterial etc.) sau pentru stabilirea duratei acestora (când oprim anticoagularea în cazul unei tromboze venoase profundă a membrelor inferioare de ex.);
 • preoperator, intraoperator, postoperator.
După cum se vede din enumerarea precedentă (care va fi din timp în timp revizuită şi adăugită), există multe feluri de ecografii vasculare şi numeroase circumstanţe în care se apelează la această investigaţie. Fiecare dintre acestea necesită timp (aproximativ 45 minute), mult mai lung decât durata celorlate ecografii (abdominală, cardiacă etc.). Zâmbesc cu înţelegere de fiecare dată când am de examinat ecografic un pacient care vine din proprie iniţiativă şi cere o ecografie Doppler vasculară (un “eco Doppler”) şi care, atunci când îl întreb unde anume vrea să fac ecografia (la artere sau la vene, la picioare sau la cap etc.), îmi spune că vrea una la toate vasele. Apoi sunt nevoit să înşir toată povestea de mai sus şi să-i spun că ecografia asta vasculară generală va fi foarte lungă, va dura toată ziua şi toată noaptea, se va termina probabil a doua zi şi va costa destul de mult. Abia atunci pacienţii respectivi acceptă faptul că ecografia vasculară trebuie efectuată la indicaţia unui medic, cu un anumit scop şi în cazul în care pacientul nu vine cu o trimitere de la un alt medic, atunci mult mai util este un examen al specialistului şi apoi, dacă este nevoie, pentru un anumit motiv constatat de medicul examinator, se poate face şi o ecografie cu scop, ţintită conform constatărilor spre un anumit segment considerat cu probleme.

Conform celor expuse anterior, pentru ecografia Doppler vasculară este necesară o trimitere din partea unui medic, în care să fie specificat un diagnostic, motiv, scop şi segmentul anatomic de examinat, altfel programarea doar pentru ecografie din iniţiativa pacientului mă obligă la explicaţii care pot fi uneori mai lungi decât cele expuse anterior pentru a face înţeles faptul că un consult prealabil (din partea mea sau a unui alt medic) poate fi mai utilă şi cu siguranţă mai ieftină decât o examinare ecografică efectuată la cererea pacientului. De cele mai multe ori, după consultaţie, examenul ecografic îşi pierde indicaţia sau atunci când constat că ar trebui efectuat, zona examinată şi tipul vasului diferă de solicitarea iniţială a pacientului.

În plus, mai adaug faptul că examenul ecografic vascular este înregistrat ca descriere de parametri anatomici şi funcţionali şi uneori imagini de pe ecran printate, care sunt mai puţin înţeleşi chiar şi de către medici şi pacientul face destul de puţin asocierea cu alte examene imagistice (radiografii, arteriografii, cateterisme cardiace, coronarografii, examene CT sau RMN etc.) sau biologice-biochimice (analize de laborator). Dacă medicul de laborator nu are contact cu pacientul, medicul radiolog are contact cu pacientul în cursul examinării şi poate deloc în momentul în care pacientul vine după rezultat (de obicei a doua zi), ecografistul vascular eliberează rezultatul pe loc şi pacientul poate fi nedumerit de faptul că ecografia Doppler vasculară este o examinare imagistică şi nu o consultaţie şi nerăbdător să afle “cum stă treaba”, cât de grave sunt cele constatate, tratamentul şi prognosticul. În realitate ecografia Doppler vasculară este o examinare paraclinică imagistică şi constatările ecografice sunt interpretate de medicul curant, care stabileşte ce este de făcut în baza celorlalte date pe care le are despre dv. şi în bază cărora va făcut chiar trimiterea spre ecografia la care aţi venit.

Pentru mine, chirurg cardiovascular, ecografia Doppler vasculară îmi oferă posibilitatea de a examina ecografic pacienţii pe care îi tratez (chirurgical sau medical). Dacă la început aveam o oarecare teamă să nu greşesc ecografic diagnosticul, cu timpul am căpătat siguranţă prin verificarea intraoperatorie a diagnosticului şi acum fac bypass-uri bazate exclusiv pe ecografia făcută de mine.

Ecografia Doppler vasculară este o metodă de investigaţie extrem de utilă, nenocivă şi accesibilă în orice moment pentru afecţiunile vasculare. Mulţumesc Doamnei Profesor Doctor Arsenescu Ileana pentru calitatea cursului şi standardele ridicate impuse pentru acordarea competenţei în ecografia Doppler vasculară şi soţiei pentru susţinerea în efortul obţinerii acestei competenţe.
Add comment
Load Previous Comments
 • Guest - valer

  am facut un ecograf la stomac doctorul a spus ca n-am nimic ,dar pe mine ma deranja ceva ,intre timp am aflat ca acest doctor nu avea voie sa faca nu avea competenta .CEpot face unde pot sal reclam pe acest doctor

  Short URL:
 • Buna ziua,<br /><br />Ieri am facut o ecografie doppler artere membre inferioare pentru mama mea, in varsta de 73 ani si la piciorul stang, tibiala ant. a gasit stenoza stransa in prima portiune, apoi flux slab demodulat. Ni s-a recomandat o arteriografie. Am facut o programare sambata la dvs si nu stiu daca e bine sa facem arteriografia inainte sa venim . Va multumesc.

  Short URL:
 • va salut.am 35 de ani si cu 5 ani in urma am fost operat pe cord deschis pt insucienta mitrala severa gradul 3-4.am avut o perioada cand m-am simtit bn dupa operatie, dar cu cateva luni in urma am avut niste artmii care ma suparau ff rau si aveam impresia ca ma sufoc .tel la salavare si la spital.(focsani,vravcea).acolo miau spus ca fac extrasistole ,ca sa ma linistesc sa nu ma mai stresez si tot asa.urmez tratament cu bisoblock 5mg 1/2 dim si seara 1/2 si calmepam la nevoie.am fost la medicul meu cardiolog si mi-a mai marit doza de bisoblock,5mg dim si seara idem dim.nu mi-au trecut nicidecum si pot sa spun ca am artmii dese zilnic.mia prescris cordarone dar eu am proteza metalica si iau trombostop.ce sa fac sa urmez tratamentul cu cordarone pe prospectul caruia scrie ca nu se administreza cu anticoagulante orale.sant operat la tg mures.ce sa ma fac eu cu artmiile acestea si un sa ma duc?<br /> cu cordarone

  Short URL:
 • Guest - panduru irina

  buna ziua,mi s-a recomandat sa fac un doppler venos,urmez cu tratament pentru hipertensiune,iar de cateva saptamani am gamba piciorului stang umflata rau si cu o roseata pe el,am avut si un holter 24 de ore,iar medicul de familie mi-a recomandat un doppler.as dori sa stiu cat ma costa.va multumesc anticipat.

  Short URL:
 • Guest - nina_elena1950

  buna ziua as dori sa stiu cit costa o operatie de varice la piciorul dreptfiind pensionara multumesc anticipat

  Short URL:
 • Guest - nicoleta37

  am 37 ani locuiesc in Bucuresti si pe piciorul stang pe gamba si pulpa am varice care ma dor angrozitor lucrez in picioare 8 ore si cand vin de la munca stau in pat ca nu mai pot merge mi se umfla rau stau sa se sparga tin sa mentionez ca tin si regim mananc nesarat am luat si detralex si varexinal dar tot ma dor am facut si ecografie doplersi mi spus ca trebui operatie antrebarea mea este daca se poate sa ma operati clasic cu anestezie generalasi cam cat estecostul operatiei. daca se poate un pret aproximativ.Multumesc anticipat.

  Short URL:
 • buna ziua as dori sa stiu cit costa o operatie de varice la piciorul dreptfiind pensionara multumesc anticipat
  <br />Ceva mai ieftin decat pentru piciorul stang, unde stai mai incomod ca chirurg. Puteti merge pe link-ul urmator si afla preturile. Site-ul acesta este medical si nu un loc de tratat mercuriale.

  Short URL:
 • Buna seara,<br />Diagnosticul este de Tromboza de vena iliaca externa stanga.Tratamentul prescris de dv. in data de 08.09.2012 este: Sintrom 5mg/zi,Wobenzym 2x3/zi, Vessel due F 2/zi, Aspirin Cardio 1/zi.Valoare INR in 17.09.2012 - 2.54<br /> Valoare INR in 27.09.2012 - 2.00<br />Va rog mult sa-mi spuneti daca ramane acelasi tratament.<br />Multumesc,<br />Cristina Neagu

  Short URL:
 • Guest - Nino

  sweet!

  Short URL:
 • Guest - hosting

  http://www.addesi.fr/images/softaculous-web-hosting-78118.jpg

  Short URL: