Evaluare utilizator: 5 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activă
 
molecula Ibuprofen
O cautare google a cuvantului ibuprofen conduce la aproximativ 4.460.000 de rezultate.
Ibuprofenul este un antiinflamator nesteroidian analgezic, antipiretic și un antiagregant plachetar.
Indicatia principala a substantei este combaterea inflamatiei si a durerii asociate.

Fig. 1: Structura chimica a ibuprofenului (acid 2-(p-izobutilfenil)-propinic).
Istoric: inventatorul ibuprofenului este Dr.Stewart Adams şi descoperirea a plecat in anul 1950 de la ideea gasirii unui medicament pentru tratamentul artritei reumatoide, mai putin periculos decat aspirina. Curand, echipa medicului pomenit a realizat descoperirea unui analgezic universal (painkiller).

Fig. 2: inventatorul ibuprofenului, Dr.Stewart Adams.

Mecanism de actiune: se exercita prin inhibarea clasei de enzime numita ciclooxigenaza (COX), compusa din 2 sau 3 enzime. Enzima COX-1 este prezenta in concentratii constante in organism, in timp ce enzima COX-2 este indusa de inflamatie. Efectele benefice ale antiinflamatoarelor nesteroidiene se datoreaza inhibitiei COX-1, in timp ce efectele adverse (ulcerele gastrice de ex.) rezulta din inhibitia COX-2. Dr Stewart AdamsEnzimele COX catalizeaza sinteza de prostaglandine implicate atat in inflamatie, cat si in protectia gastrica. Fata de aspirina, ibuprofen se leaga de enzimele COX prin legaturi necovalente (reversibile). Acetaminofen se leaga de enzima COX-3, o ciclooxigenaza diferita de primele doua. Taramul antiinflamatoarelor este disputat de structuri chimice care pot sa inhibe diferit cele 3 tipuri de ciclooxigenaze si astfel sa vina in intampinarea patologiilor cu implicare inflamatorie, prin efecte edverse minime si efecte clinice semnificative. Este aceasta calea cea buna?
(Flower, Rod J. (2003). "The Development of Cox 2 Inhibitors." Nature Reviews Drug Discovery 2(3):179–191.)
Motivele cele mai frecvente de utilizare a ibuprofen, pot fi categorisite in :
-indicatii medicale (cele recomandate de medic, in baza stiintei sale);
-indicatii de capul pacientului (vede pacientul o reclama la televizor sau pe un alt canal de creare a nevoii de consum): pacientul considera ca ibuprofen este un leac pentru ce crede el ca are; acum nici nu mai trebuie sa treaca pe la medic sau macar pe la farmacist, ibuprofen este accesibil la tonomatul de medicamente si cam asa cam cand ti-e sete sau foame, pui fisele la tonomat si iti iei doza de ibuprofen admisibila ca OTC pentru o extragere (posibile mai multe extrageri pe zi).

Fig. 3: Tonomatul de medicamente.
In fata unei astfel e situatii, sunt importante de cunoscut cateva aspecte, mai ales de catre medicul de familie, ultimul centralizator al medicatiei pacientului:
Tonomatul de medicamente- Persoanele in tratament cu antiinflamatoare nesteroidiene (altele decat aspirina) au un risca mai mare de infarct miocardic acut si accident vascular cerebral, riscul crescand proportional cu durata tratamentului;
- Ibuprofenul nu trebuie administrat perioperator in caz de operatii pe cord deschis (risc de hemoragii postoperatorii, dar si de accidente trombotice coronariene sau cerebrale);
- Ulcerele gastrice, hemoragiile gastrointestinale si perforatiile tubului digestiv pot aparea fara semne premonitorii si pot pune viata in pericol;
- Asocierea aspirinei, altor antiinflamatoare, tratamentului anticoagulant, istoricul de ulcer gastroduodenal sau gastrita hemoragica, tratamentul cu cortizon, cresc considerabil riscul efectelor adverse gastrointestinale. Pacientul trebuie invatat sa recunoasca semnele de debut ale complicatiilor digestive si sa se prezinte imediat la medic in caz ca acestea apar;
- Pacientii in tratament cu inhibitori ai enzimei de conversie, diuretice, saruri de litiu si metotrexat pot avea nevoie de ajustarea dozelor acestor medicamente si monitorizarea efectelor adverse;
- In cazul asocierii cu gentamicina, ibuprofen poate creste concentratiile plasmatice ale acesteia si favoriza aparitia efectelor toxice ale gentamicinei;
- Ibuprofen, luat in combinative cu digoxin, poate creste concentratia plasmatica a acestuia din urma;
- Pacientii transplantati, care utilizeaza tacrolimus, in cazul administrarii de ibuprofen pot dezvolta leziuni renale;
- In cazul pacientilor care utilizeaza antidepresive de tipul inhibitorilor recaptarii serotoninei, cum ar fi citalopramul, fluoxetina, paroxetina and sertralina, au risc crescut de sangarare in cazul asocierii cu ibuprofenul;
- Informati pacientele gravide sa nu utilizeze acest analgezic in primele 3 luni de sarcina, cand poate produce malformatii, nici in perioada alaptarii.

Efecte adverse ale ibuprofen:
- Constipatie ;
- Diaree ;
- Balonare ;
- Vertij ;
- Nervozitate ;
- Acufene ;
- Crestere in greutate (prin edeme) ;
- Febra ;
- Vezicule cutanate ;
- Eritem ;
- Prurit ;
- Urticarie ;
- Edeme palpebrale, faciale, ale extremitatilor,
- Dispnee ;
- Tulburari de deglutitie ;
- Raguseala ;
- Oboseala excesiva ;
- Dureri epigastrice ;
- Greata ;
- Pierderea apetitului ;
- Icter scleral ;
- Simptome gripale ;
- Paloare cutanata ;
- Tahicardie ;
- Urini opalescente, decolorate sau hematurie, oligurie ;
- Dureri lombare ;
- Disurie ;
- Tulburari vizuale ;
- Eritem conjunctival ;
- Dureri oculare ;
- Rigiditate dureroasa a cefei ;
- Cefalee ;
- Confuzie ;
- Vasculite ;
- Xantomatoza ;
- Dureri reumatice si musculare ;
- Eritem multiform ;
- Prurit ;
- Alopecie ;
- Febra ;
- Dureri faringiene ;
- Bronhospasm ;
- Uscaciunea gurii ;
- Enteropatii ;
- Colita ;
- Dureri articulare ;
- Fotosensibilitate;
- Echimoze;
- Disfunctie erectila.
(http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/druginfo/meds/a682159.html)

Precautiile utilizarii ibuprofen fiind dezvoltate sumar, voi prezenta pe scurt indicatiile:
La adulti, ca OTC, in doze de 200–400 mg, pana la 3-4 administrari zilnic, in doza maxima zilnica de 1200 mg/zi, ibuprofen este util in cazul urmatoarelor afectiuni:
 • Cefalee
 • Migrena
 • Dureri dorsale
 • Dureri dentare
 • Dismenoree
 • Raceli si simptome gripale
 • Dureri faringiene
 • Febra
 • Nevralgii
 • Inflamatii
Dozajul ibuprofen, cand este indicat de medic: 800 mg/doza sau 3200 mg pe zi (4 doze maxime).
Indicatii pediatrice ale ibuprofen (Pelen F, et al. Annales de Pédiatrie 1998;45:719–28): analgezic şi antipiretic. Varste: de la 3 la 6 luni (peste 5 sau 7 kg) pana la 12 ani, in doza 20-30 mg/kilogramcorp/zi:
 • Reducerea rapida si eficienta a febrei, inclusiv cea postvaccinare;
 • Reducerea rapida şi eficienta a durerilor usoare şi moderate cum ar fi:
 • Dureri musculare
 • Simptome de raceala si gripa
 • Cefalee
 • Dureri dentare
 • Dureri faringiene
 • Dureri de dentitie si dentare
 • Dureri otice
 • Contuzii minore
 • Artrita reumatoida juvenila
Studiile clinice ale utilizarii ibuprofen la copii arata:
 • Reduce febra in doar 15 minute (Pelen F, et al. Annales de Pédiatrie 1998;45:719–28; 2. Kelley M, et al. Clin Pharmacol Ther 1992;52:181–9)
 • Reduce febra timp de pana la 8 ore – cu 2 ore mai mult decat paracetamol (Pelen F, et al. Annales de Pédiatrie 1998;45:719–28; 2. Kelley M, et al. Clin Pharmacol Ther 1992;52:181–9)
 • Reduce temperaturile mari (peste 39.2°C) mult mai eficient decat paracetamolul (Czaykowski D, et al. Pediatr Res 1994;35:(Part 2)Abstr.829; 4. Wahba H. Pharmacotherapy 2004;24:280–4)
 • Nici o diferenta fata de paracetamol sau placebo referitor la simptomele gastrointestinale, astm bronsic sau efectele renale adverse (Southey ER, et al. Curr Med Res Opin 2009;25:2207–22)
 • Ibuprofen prezinta riscuri scazute la copii cu astm bronsic (Kanabar D, et al. Clin Ther 2007;29:2716–23)
Denumiri comerciale (lista nu are pretentia sa fie complete):
- Brufen,
- Brufen Retard
- Calprofen,
- Genpril,
- Ibu,
- Midol,
- Nuprin,
- Cuprofen,
- Nurofen,
- Advil
- Advil Childrens,
- Advil Junior Strength,
- Advil Liquigel,
- Advil Migraine,
- Advil Pediatric
- Childrens Ibuprofen Berry,
- Motrin
- Motrin Childrens;
- Motrin IB;
- Motrin Infant Drops
- Motrin Junior Strength
- Motrin Migraine Pain
- Midol IB,
- Midol Maximum Strength Cramp Formula,
- Hedex Ibuprofen
- Orbifen
- Fenbid.

Ibuprofen este disponibil sub forma de tablete, capsule, granule, suspensie orala şi tablete şi capsule cu eliberare modificata.
Acestea fiind prezentate, sper ca articolul va aduce o contributie in practica medicala curenta si astfel sa contribuie la siguranta actului medical. Primum non nocere ramane valabil şi un precept actual in practica medicala.
Ibuprofen este un medicament util in practica medicala, cu conditia sa fie utilizat supravegheat şi in cunostinta posibilelor efecte adverse, de ambele parti, medic şi farmacist pe de o parte şi pacient de cealalta parte.