Bypass aortobifemural
Imagine intraoperatorie:
  1. proteza inserata pe aorta abdominala
  2. aorta abdominala 
A. Cacovean, F. Popescu, G. Trusca, M. Ilinca
Compartimentul Chirurgie Vasculara, Spitalul Judetean de Urgenta Valcea

Abstract
Bypass-ul aortobifemural este o operatie de revascularizare, restabilire a fluxului arterial la nivelul ambelor membre inferioare, prin care se salveaza de la gangrena (ischemie ireversibila), ambele membre inferioare.
Operatia de bypass aortobifemural se indica in cateva situatii clinice, dintre care cea mai frecventa este sindromul Leriche (boala ocluziva aortoiliaca), respectiv obstructia curgerii sangelui din aorta abdominala inspre membrele inferioare, prin infundarea arterelor cu grasimi depuse pe interiorul lor.

medicamentele pacientei insirate pe biroul de consultatie
Acum o saptamana o pacienta a venit la o consultatie in policlinica. Masurarea tensiunii arteriale a evidentiat o valoare de 85/40 mmHg. Nu cunoastea medicamentele luate in ziua consultatiei, venise pentru ameteli, stari de lesin, dureri de cap.
Am chemat-o in consecinta cu toate medicamentele de acasa, sa vina cu ele la cabinet, a doua zi si sa nu mai ia nici un medicament pana a doua zi.
Pacienta a venit a doua zi, cu doua plase de medicamente, din care am selectat, cate o cutie din fiecare categorie. Poza de pe biroul din cabinet este ce vedeti in imaginea de mai jos:
In total sunt nu mai putin de 27 de medicamente, multe din aceeasi categorie. Paine cu franzela si graham, erau 4 antihipertensive din aceeasi categorie, 3 betablocante, multe analgetice etc.

Cum avem grija de batranii nostri
Relatarea urmatoare este despre un aspect real, prezent, socant, al realitatii sociale, medicale si umane din Romania.
Cei impresionabili, sa nu citeasca articolul.
Intru direct in subiect si prezint cazul.
Pacient in varsta de 85 ani, se prezinta la cabinetul de consultatii chirurgie cardiovasculara, in data de 14.12.2011, aproximativ orele 11.00. Intrase in cabinet in lipsa mea, fiind chemat la UPU pentru o solicitare. Asistenta isi incepuse treaba, preluarea pacientului, verificarea biletului de trimitere de la medicul de familie, cuponul de pensie la zi, inregistrarea pacientului, masurarea TA, pulsului, inaltimii si greutatii.

Ischemia acuta
Aspirina, in doza cardiologica, poate preveni infarctul miocardic acut, accidentul vascular cerebral si gangrena arteritica. Articolul de pe blog a fost editat incepand cu data de 02.04.2012, se refera la operatia de astazi si consecintele necompliantei la banala aspirina. 
Intreruperea administrarii unor medicamente are consecinte severe asupra sanatatii pacientului, cu implicatii dramatice in ce priveste integritatea corporala, prognosticul local si general si pune in dificultate pacientul, medicul si sistemul sanitar, asa cum o sa constatati pe parcursul relatarii.