Evaluare utilizator: 5 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activă
 
Cum avem grija de batranii nostri
Relatarea urmatoare este despre un aspect real, prezent, socant, al realitatii sociale, medicale si umane din Romania.
Cei impresionabili, sa nu citeasca articolul.
Intru direct in subiect si prezint cazul.
Pacient in varsta de 85 ani, se prezinta la cabinetul de consultatii chirurgie cardiovasculara, in data de 14.12.2011, aproximativ orele 11.00. Intrase in cabinet in lipsa mea, fiind chemat la UPU pentru o solicitare. Asistenta isi incepuse treaba, preluarea pacientului, verificarea biletului de trimitere de la medicul de familie, cuponul de pensie la zi, inregistrarea pacientului, masurarea TA, pulsului, inaltimii si greutatii.
Cand intru in cabinet vad imaginea urmatoare:

Ma napadeste un miros pestilential si intreb ce este cu pamantul ala pe jos: constat ca nu este pamant ci excremente vechi de 4 zile, uscate pe el si pe hainele lui si in bocancii lui. Initial ma infurii in sine mea cum de a venit asa la medic. Ma abtin si ma calmez. Il intreb care este motivul venirii la spital si imi spune ca il dor rau picioarele. Imi spune cine l-a trimis, iar asistenta imi arata biletul de trimitere de la medicul de familie. Mai aflu ca nu s-a spalat, ca el nu are cu ce face foc in casa si nici apa. Bine omule, da puteai sa iei macar alte izmene si alte haine curate. Imi spune ca nu are haine de schimb. Pai atunci din ce traiesti? Nu are nimeni grija de tine? Imi spune ca a facut act de donare a casei in schimbul ingrijirii, iar pensia pe care o are, de 3 milioane, o ia toata fiul infiat, care il tine ca pe porc in cotet, nu lasa pe nimeni sa il vada, nu-i da de mancare, nu-l spala si l-a izolat de lume. A reusit omul odata sa scape si sa se planga primarului, dar primarul i-a zis ca nu-l poate ajuta.
Banuiesc ce are pacientul, din cateva intrebari anamnestice, numai ca trebuia sa confirm clinic prin examenul clinic cele presupuse.
Sa spal pacientul inainte, idee buna, numai ca se intorcea de la baie in aceleasi haine. Imi pica fisa, trimt asistenta sa cumpere un rand de lenjerie si o pijama ca sa il pot intoarce curat de la baie. Dar spun ca sa cumpere doua randuri, ca sa le aibe si dupa ce pleaca de la spital.
Reintors de la baie, diagnosticul s-a confirmat: avea pulsuri distale (nu avea arterita) si un deget negru (mort).
Era o degeratura gradul IV.
Asa arata o degeratura:
degeratura gradul IVMai trimit odata asistenta sa cumpere ceva de mancare omului, ca era flamand.
Acum diagnosticul era clar, am scris toate recomandarile in scrisoarea medicala.
Cazul nu era de internat in compartimentul de chirurgie vasculara, nici nu avea nevoie urgenta de amputare a degetului necrozat de frig, medical era o problema simpla, mai dificil sa rezolvi problema sociala.

Ce sa fac in continuare?
Merg la UPU sa anunt ca trimit spre chirurgia generala un caz si sa ma interesez despre procedura in cazurile sociale.
La UPU toate bune, mai putin brancardierii, care au tergiversat vreo ora preluarea pacientului din cabinetul de chirurgie vasculara (unii sunt angajati de managera, fiind rude cu ea, daca le ceri sa-si faca treaba din fisa postului, pai calci pe managera si te poti trezi ca esti de vina daca te enervezi ca ii gasesti stand cu cracii in sus).
A durat cam 3 ore experienta asta, am spalat si dezinfectat cabinetul de mai multe ori, ca sa se poata intra in el si merge mai departe cu consultatiile.
Omul avea nevoie in primul rand de protectie sociala si juridica.
Am facut toate demersurile ca lucrurile sa intre pe fagasul normal.
Se va face oare?
Maine am sa verific asta.

Cum s-a putut ajunge in situatia asta?
Cati primari iau votul de la astfel de oameni si apoi dau din umeri cand oamenii sunt sechestrati si batjocoriti in propria casa?
Cati medici fac puncte de la astfel de pacienti pe care nu i-au vazut de ani?
Cati asistenti sociali nu stiu ce au in ograda?
Cati vecini stiu ce se intampla si dorm linistiti in timp ce vecinul lor moare de foame si degera de frig la doi pasi de ei?
Cati politisti sar sa apare primarul corupt si inchid ochii la potlogariile din teritoriul lor?
Cati oameni sunt pacaliti de asa zisi oameni care i-au luat in grija si apoi ii batjocoresc?
Intrebarile sunt numeroase.

Este incredibil ca asa ceva se mai poate intampla in Romania anului 2011, candidata ca membra UE?
Oare clasa politica actuala nu face tot asa cu cetatenii propriei tari?
Oare nu asta este soarta tuturor romanilor si nu la asta se va ajunge daca lucrurile mai continua in directia asta?
Oare oamenii de la tara aveau nevoie de sali de sport, parcuri, telegondole, bazine de innot, cand ei nu mai au copii, nici scoala, nici dispensar, nici lemne de foc, nici cine lucra pamantul, nici animale in ograda?

Au dreptate francezii ca ne fac nespalati. Vin la spital pacientii nespalati, plini de pureci, paduchi, raie, degerati in propria casa neincalzita, malnutriti ca in lagarele de concentrare. Asta este realitatea satului romanesc si va cuprinde si orasele tarii si spre asta ne indreptam.
Degradarea propriului popor este realitatea crunta si reala constatata in teren despre directia spre care ne indreapta alesii nostri actuali.
Batranii sunt primii sacrificati, degradati, si terminati. Ati avut succes domnilor de la guvernare. Urmam noi. (rusine Basescu, rusine Boc, rusine PDL-isti)