Ayurveda
Ayurveda
Definiţie (din Wikipedia, enciclopedia liberă): ayurveda sau medicina ayurvedică reprezintă sistemul de cunoştinţe medicale indiene care provine din textele sacre ale Vedelor (c. 3900 î.Hr.- c. 1500 î.Hr.) şi ale cărui principii sunt valorificate în ceea ce astăzi numim terapii alternative.
Dhanvatari, zeul asociat Ayurvedei, întrupat ca Vişnu ţinând în mână ierburi medicinale.
Origine (din Wikipedia, enciclopedia liberă): există patru Vede: Rig-veda, Sama-Veda, Yajur-Veda şi Atharva-Veda. Ayurveda derivă din a patra, Atharva-Veda, subordonată celorlalte trei.

Definiţie
Medicina regării fiziologice (Physiological Regulating Medicine -PRM) reprezintă cea mai actual integrare a Medicinii Convenţionale şi Medicina Alternativă şi Complementară. Se bazează pe datele ştiinţifice din domeniul biologiei moleculare şi în special cele psiho-neuro-endocrin-imunologice.

Definiţie: sistem terapeutic dezvoltat de dr. Pistor, medic francez, în urmă cu 50 de ani. Constă în tratamente injectabile în ţesutul mezodermic şi a fost folosit iniţial în tratarea celulitei şi a adipozităţii localizate. Ulterior, metoda a fost extinsă şi la alte afecţiuni (reumatice, cosmetice, medicale).

Denumiri alternative: mesoterapie, mezoterapie, meso therapy, mesa therapy, mesatherapy, meso, mesotherapay, mesotherapie, mezatherapy, meza therapy, mezatherapie, meso therapie, mezotherapy, mezo therapy.

Acupunctura face parte din medicina tradiţională chineză, alături de fitoterapie, dietă, proceduri fizice (masaj, presopunctură etc.).
Acupunctura nu poate fi despărţită de sistemul oriental din care provine (filozofic) şi prin care înţelege organismul uman ca pe un tot în armonie sau dizarmonie cu universul în care trăieşte (universul fizic, reprezentat de cer şi pământ, omul fiind situat la mijloc).

Gastrita, ulcer. Probleme cu stomacul, cu ragaiali si rau dupa fiecare masa, ca si cum burta ar vrea sa explodeze de imbalonare; ragaieli puternice: mare dorinta de dulciuri. Dureri, senzatie de rana in stomac; sufocare, voma secretoasa si inchisa la culoare; ulcer cu radiatii in piept burta si umeri. Se agraveaza dupa masa si bauturi.
Argentum nitricum D 30-15. In special potrivit la oamenii irascibili, grabiti, care vorbesc ori repede ori deloc, ulcer din cauza nervoasa. La ulcere si gastrita cronica acest remediu a fost dovedit ca fiind foarte potrivit, mais ales cand este alternat cu Atropinum sulfuricum D 4-6.

- Constipatie indaratnica. Scaune neregulate, tari, ca de oaie. Uscaciunea mucoaselor; intepaturi in anus care creeaza stari proaste. Lenea intestinelor fara dureri, scaun greoi insotita de ruperea anusului cu sangerari si senzatie de rana. Hemoroizi. Natrium muriaticum D 6-12.

- Constipatie ca urmare a lenii intestinelor si a parezei a partii finale ale intestinului gros. Senzatie de cartof in anus care doreste sa iasa afara. Anacardium D 6-30.

ARNICA:
Indicată înainte şi după intervenţii chirurgicale invazive, cu rol hemostatic şi reparator, prevenind şocul traumatic sau toxico-septic al unor infecţii potenţiale – precum şi traumele psihice post traumatice.

ACONITUM:
Indicat în frică, anxietate sau crize de panică, înainte şi după intervenţii medico-chirurgicale, în apariţia bruscă a unor stări acute febrile, cu frică de moarte, agitaţie intensă şi sete de apă.

Arsuri de soare:
Belladonna: piele rosie si fierbinte, cu friguri. Vrea caldura
Cantharis: basici ca de arsura de gradul 1, senzatie mare de arsura
Arnica: se simte ca batut, teama de a fi atins
Rhus toxicodendron: basici, se simte ca batut insa cu mare neliniste si sete

Frig: Aconitum (frig uscat, curent), Pulsatilla, Rhus tox.(umed), Belladonna, Hepar sulfuris, Capsicum, Dulcamara (udatura, haine ude)

Toamna: Nux vomica, Rhus toxicodendron, Dulcamara

Ceata: Colchicum, Rhus toxicodendron

Schimbari de vreme de la cald la rece: Dulcamara, Veratrum album

Cocculus: Rau la mers cu masina

Arsenicum album: extenuare, lipsa ded vlaga, senzatie de sufocat la vomitat, neliniste si chin mare

Tabacum: alb ca ceara si fara vlaga. Transpiratie rece care se amelioreaza la frig si rece

Pentru a evita complicatiile ce pot aparea se pot folosi urmatoarele:

Dupa operatie se poate incepe imediat cu Arnica pentru vindecarea ranilor.

Pentru a ajuta la eliminarea anesteziei si a proteja ficatul inainte de operatie: Nux Vomica.
Pentru a elimina efectul narcozei la persoane cu nervii slabi: Phosphorus

Modalitatile sunt simptome caracteristice care ajuta la alegerea remediului şi reprezinta situatiile în care simptomele se agraveaza sau se amelioreaza.

Agravare la pranz dupa masa, dupa sculat, dupa efort cerebral, la aer rece şi uscat. Nux vomica

Agravare dupa cea mai miga ingurgitare de lichide sau mancare, la dureri de spate noaptea în pat şi dimineata la sculare. Staphysagria

  • Sudoare ziua si noapte, transpira usor la cea mai mica miscare sau efort. Slabiciune mare, de cele mai multe ori palid, fata cazuta, cu cercuri inchise la ochi; sensibilitate extraordinara la atingere. China D 2-6.
  • Sudoare impreuna cu slabiciune mare, durere de spate permanenta si inrautatire catre ora 3 dimineata. Kalium carbonicum D 15-30.
  • Sudoare noaptea epuizanta cu slabiciunea mare la boala cailor repsiratorii. Expectoratie puternica cu durere interioara intre umeri. Secret gros, verde, cu gust sarat. Kalium jodatum D 12.

La tuse ragusita, uscata, dureroasa, care este in general noaptea asa de puternica incat pacientul nu mai are aer sau gafaie: Aconitum

Atunci cand tusea este dura, uscata si dureroasa si pieptul doare asa de tare incat pacientul trebuie sa si-l tina;
cand pacientul are pofta sa bea apa rece cu inghitituri mari, cand le merge mai bine in pozitie drepata sezand, cand incaperile calde inrautatesc tusea: Bryonia

Remediile homeopate cu care se pot trata aproape toate racelile, gripe precum şi afectiuni ale aparatului respirator ca şi multe alte afectiuni şi care ar trebui sa fie prezente în casa orcarui om care se ingrijeste de sanatate sunt:

Remediul se obţine din seminţele plantei Strychnos nux vomica (din aceeaşi familie cu Ignatia - Loganiaceae) , care creşte spontan în Estul Indiei, Malayesia şi Australia.
Datorită compoziţiei asemănătoare Ignatiei (stricnina şi brucină), o serie de simptome fizice sunt asemănătoare : hiperexcitabilitate, spasme, contracturi etc.-- esenţa remediului, cauzalitatea fiind foarte diferite. Este considerat mai frecvent un remediu potrivit pt. bărbaţi (Ign. fiind « remediul feminin »). La fel ca şi Ignatia, este unul dintre remediile prescrise cel mai frecvent.

Cele mai importante simptome pentru alegerea remediului potrivit din cateva sute de remedii sunt simptomele psihice. De ex. teama, nelinistea, frica de hoti, teama de moarte, plangacios, nu-i place consolarea, etc.
 
În al doilea rand factori sunt cei mai imprortanti pentru alegerea remediului sunt cei de mai jos în ordine enumerarii:

muzeul Bruckenthal, Sibiu
Eu m-am nascut in Sibiu si aici s-a redescoperit homeopatia. Medicina din Sibiu are ceva magic si actul medical aici este deosebit fata de alte locuri. Orasul are urme vizibile ale influentei si culturii germane. Spitalele au ceva mistic, medieval, ca si aspectul orasului, centrul mai ales, dar si imprejurimile cu oraselele sasesti din jur si tot ce are judetul Sibiu.

Tratament homeopat
Homeopatia este un sistem terapeutic de sine statator, adresat organismului intreg, care completeaza si intareste medicina ortodoxa, alopata.

Homeopatia este complementara medicinii actuale ortodoxe cand ne referim la medicina hipocratica si alternativa cand ne referim la pacient.

Homeopatia
Homeopatia este cel mai frumos sistem terapeutic integral, cea mai frumoasă forma de medicina alternativa, apropiata de gandirea noastra occidentala, aducatoare de satisfactii profesionale (pentru medici) și vindecari minunate pentru pacient.

Homeopatia este un dar venit pacientilor si medicilor care doresc vindecarea adevarata.