Evaluare utilizator: 0 / 5

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 
Acupunctura face parte din medicina tradiţională chineză, alături de fitoterapie, dietă, proceduri fizice (masaj, presopunctură etc.).
Acupunctura nu poate fi despărţită de sistemul oriental din care provine (filozofic) şi prin care înţelege organismul uman ca pe un tot în armonie sau dizarmonie cu universul în care trăieşte (universul fizic, reprezentat de cer şi pământ, omul fiind situat la mijloc).
Acupunctura (medicina tradiţională chineză) este un sistem terapeutic complex, unitar, sistematizat şi extrem de eficient, care poate răspunde de fiinţa umană integral, profilactic, terapeutic şi recuperator, acoperind practic toată gama suferinţelor (bolilor). Din acest motiv, medicina tradiţională chineză (acupunctura), se înscrie în lista sistemelor terapeutice alternative.
Terapie alternativă: metodă de terapie care poate face faţă de una singură unei anumite boli apărute la un moment dat în viaţa unei persoane.
Sistem terapeutic alternativ (ar putea fi denumit şi medicină alternativă): ansamblu de mijloace practice terapeutice, împreună cu suportul de gândire integrat într-un sistem mai vast, filozofic, de viaţă şi religios.
Terapie complementară: metodă terapeutică ce poate fi folosită în paralel cu o altă metodă terapeutică considerată consacrată şi eficientă pentru o boală care survine la un momenta dat în viaţa unei persoane.
Medicină complementară: sistem terapeutic care poate fi util pentru completarea efectului altor terapii considerate consacrate şi suficiente pentru tratarea bolilor.
Medicina ortodoxă (alopată): medicina pe care am învățat-o la Universitatea de Medicină și Farmacie "Iuliu Hațieganu", Cluj-Napoca și care se predă la toate universitățile de medicină ortodoxe (occidentale).
Delimitări: între sistemele terapeutice (medicinile) și terapiile alternative, complementare și ortodoxă nu sunt granițe (borduri, pașapoarte, vize). Toate vizează omul și necazul lui, boala, precum și menținerea stării de sănătate și recuperarea după diverse boli.