Ulcerul venos sau boala varicoasa

Cel mai simplu ulcerul venos se intelege daca veti face exercitiul urmator.

Priviti unghia de la degetul mare, mana dreapta. Unghia are o culoare roz, in cazul in care sunteti sanatosi si nu aveti boli de unghii sau de circulatie.
Culoarea roz este data de vasele cele mai fine din corpul omului, cele care fac schimburile dintre sange si ce-i trebuie ca sa fie vie carnea omului: acestea sunt vasele capilare. Nu se vad ele fiecare in parte cu ochiul liber, ca sunt prea mici, dar se vede sangele din ele prin transparenta unghiei.
Acum apasati pe unghie cu degetul aratator de la mana stanga. Daca apasati bine, unghia se albeste.

Ce inseamna asta?
De ce se albeste unghia prin apasare?

Ulcerul venos - Etiologie
Experienta mea se bazeaza pe aproximativ peste 2000 de cazuri de ulcer cronic de gamba. Vechimea ulcerelor venoase a fost intre recent (zile) sau chiar vechi de 20 ani, intre fiind ulcerul recurent. Marimea ulcerelor a fost de la punctiform la ulcerul circumferential si pe toata lungimea gambei. Adancimea a fost de la epidermic la cel penetrant pana la os, cu tibie expusa in plaga. Durata de vindecare a fost de la cateva zile la un an (cele cu expunere de os, circumferentiale, pe toata lungimea gambei si cu modificari de hipertrofie osoasa).

La ultimul Workshop al Societatii Romane de Flebectomie, din 12 iunie 2010, tematica are 5 sectiuni:
Insuficienta venoasa cronica elemente de patogenie si diagnostic – sustinuta de un chirurg vascular;
Algoritmul de tratament al ulcerului trofic de gamba de etiologie venoasa din perspectiva chirurgiei plastice – sustinuta de un chirurg plastician;
Insuficienta venoasa cronica a membrelor inferioare – perspectiva dermatologica – sustinuta de dermatologi;
Patogenia ulcerului de natura venoasa – sustinuta din perspectiva chirurgiei generale;
Workshop Hartmann - Terapia hidroactiva in ulcerul venos - aplicatii practice.

Comunicare sinteza cu privire la Ulcerul venos, experienta, intelegerea personala si rezultatele practice personale

Ulcerul venos este o boala a venelor membrelor inferioare care se manifesta printr-o necroza ce poate cuprinde epidermul, dermul si hipodermul in grade variabile si cu localizari variabile, acolo unde presiunea crescuta din vene creeaza asupra structurilor mentionate o presiune suficient de mare incat capacitatea de oxigenare a acestora este depasita.

Ulcerul venos sau boala varicoasa
Tratament etiologic pentru ulcerul venos cronic de gamba

Scaderea presiunii din venele membrului inferior se poate face:
  1. Aplicarea mijloacelor terapeutice cauzale, etiologice, patogenice, adresate presiunii crescute din venele suferind de insuficienta venoasa cronica, conduce, in majoritatea cazurilor, singura, la inchiderea ulcerului venos;
  2. Singura terapie a ulcerului venos cronic de gamba care poate face trecerea din stadiul VI CEAP al insuficientei venoase cornice in stadiul III, II, I sau chiar 0 este chirurgia (in mana expertilor si terapia moderna laser sau radiofrecventa aplicate endoluminal);

Aplicarea tratamentului curativ, etiologic, patogenetic, causal (chirurgie si/sau contentia elastica potrivite) in tratamentul ulcerului venos cronic de gamba aduce vindecarea cea mai stabila, ieftina si rapida.

În Romania, trimiterile pacientilor cu ulcer cronic de gamba se fac cel mai frecvent spre nespecialisti, cu rezultatele pe care le avem, 0 la indicatorii de eficienta ai sistemului sanitar si binenteles si in aceasta patologie frecventa.

Este chiar necesar sa analizam situatia aceasta si sa trimitem pacientii la specialistii in bolile venelor, chirurgii vasculari.