Evaluare utilizator: 5 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activă
 
Ulcerul venos sau boala varicoasa

Cel mai simplu ulcerul venos se intelege daca veti face exercitiul urmator.

Priviti unghia de la degetul mare, mana dreapta. Unghia are o culoare roz, in cazul in care sunteti sanatosi si nu aveti boli de unghii sau de circulatie.
Culoarea roz este data de vasele cele mai fine din corpul omului, cele care fac schimburile dintre sange si ce-i trebuie ca sa fie vie carnea omului: acestea sunt vasele capilare. Nu se vad ele fiecare in parte cu ochiul liber, ca sunt prea mici, dar se vede sangele din ele prin transparenta unghiei.
Acum apasati pe unghie cu degetul aratator de la mana stanga. Daca apasati bine, unghia se albeste.

Ce inseamna asta?
De ce se albeste unghia prin apasare?

Nu va trebuie cunostinte avansate de fiziologie hemodinamica (stiinta care se ocupa cu legile circulatiei sangelui prin vasele de sange ale omului si prin inima acestuia). Am sa va spun niste date simple despre presiunea la care circula sangele prin capilare: aceasta este de numai 5 milimetri coloana de mercur. Albirea nu este altceva decat golirea capilarelor de sangele pe care il au, prin apasarea pe unghie. Daca continuati apasarea pe unghie si o tineti alba astfel o vreme mai indelungata (nu va sfatuiesc sa faceti experimentul pana la capat), la unghie nu va mai ajunge sange si in final unghia va “pica” innegrita si moarta.
Stie cineva despre escare ce sunt? Poate ati auzit de ranile de sezut, escare, decubit, ranile oamenilor care stau mult timp in pat. Cam ce se intampla cu unghia apasata si golita de sangele capilar, tot asa pateste si pielea oamenilor apasata de greutatea omului in locurile in care se sprijina de pat, adica la fese, spate, coate, calcaie, atunci cand omul este bolnav si sta mai mult timp neintors in pat (de obicei de spital). Pielea respectiva se usuca si moare si uneori escara se intinde pana la os.

Se poate sa va intrebati si sa va chiar mirati de ce va povestesc despre escare, picatul unghiei apasate vreme indelungata si sa nu vedeti inca legatura cu subiectul: ulcerul venos.
Eu nu ma mai mir deloc, am inteles asta de multa vreme. Ulcerul venos este tot o escara. Presiunea pe piele nu vine din afara, ci dinauntru, chiar din venele bolnave.

Cum asa? Daca mergeti pe site si deschideti pagina cu varicele, acolo am explicat pe intelesul tuturor cum se produc varicele si cum sangele, in loc sa mearga spre inima, revine in picior prin niste valve stricate si ajunge sa apese pana si pielea si sa o asfixieze si sa o goleasca de sangele din capilarele care o tin in viata.


Ulcerul venos sau Boala varicoasaCe nu inteleg eu:
1. De ce  cauta pacientii  rezolvarea pentru ulcerul venos la medicul de piele (dermatolog)?
2. Ce rost are sa faci grefa de piele pentru a trata ulcerul venos intr-un loc unde chiar pielea originala s-a uscat?
3. Cum se face ca in Romania, sectiile de dermatologie au mai multe paturi ocupate de pacientii cu ulcer venos decat toate paturile detinute de chirurgia vasculara, care se este disciplina de drept pentru toata patologia vasculara (arteriala, venoasa si limfatica)?
4. Vindecarea ulcerului venos la un pacient internat la dermatologie sau o alta sectie se face datorita repausului la pat, nicidecum tratamentului. Pacientul internat sta in pat si astfel nu mai are presiune in venele de la picioare si pielea poate astfel respira. Vindecarea ulcerului venos nu are legatura cu tratamentul, ci cu spitalizarea.
5. A analizat cineva costurile internarilor si tratamentelor aiurea si cel al bolii venoase cronice in concedii medicale si chiar pensionata din motive medicale?
6. La mine boala venoasa cronica este o patologie de policlinica si uneori caz de internare maxim 3 zile in cazul in care pacientul are indicatie chirurgicala si o accepta.
7. De ce se cheama ulcer venos si nu se numeste escara venoasa?