Evaluare utilizator: 5 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activă
 
Aplicarea tratamentului curativ, etiologic, patogenetic, causal (chirurgie si/sau contentia elastica potrivite) in tratamentul ulcerului venos cronic de gamba aduce vindecarea cea mai stabila, ieftina si rapida.

În Romania, trimiterile pacientilor cu ulcer cronic de gamba se fac cel mai frecvent spre nespecialisti, cu rezultatele pe care le avem, 0 la indicatorii de eficienta ai sistemului sanitar si binenteles si in aceasta patologie frecventa.

Este chiar necesar sa analizam situatia aceasta si sa trimitem pacientii la specialistii in bolile venelor, chirurgii vasculari.
În conditii de criza economica, Ministerul Sanatatii, Guvernul Parlamentul si presedintele tarii ar trebui sa studieze problema patologiei prezentata aici si a tuturor bolilor vasculare si cardiace.

Cu totii suntem oameni si o putem pati noi sau cei dragi noua. Degeaba avem chiar elicopterul cu elicea pornita, in fata bolii se poate ca urgenta sa fie mai mare decat rapiditatea elicopterului si sa nu mai ajungem la Viena. În fata bolii suntem egali cu totii si nu ne ajuta ca suntem presedinti, sefi de partid, directori sau alte feluri de VIP-uri.

Suntem in anul 2010 si daca este sa fac o incursiune in timp, fata de anul 1983, nu vad o schimbare majora in medicina romaneasca in ce priveste abordarea ulcerului venos. Bunica mea a murit stupid, dintr-o hemoragie prin ulcerul ei venos. Imi amintesc si acum picioarele ei si gaurile pana la os si internarile ei repetate prin diverse sectii, interne, chirurgie generala, dermatologie, cardiologie, neurologie.

Cum ar fi sa inchidem toate ulcerele venoase? In materie de ulcer venos nu suntem acum mai departe de vreme de dinaintea lui Lister.

Program frumos, poate sunt unii care nu ma cred si nu inteleg ce spun aici, eu as vrea ca fiecare medic din tara asta sa stie sa inchida un ulcer venos si pentru pacientii care doresc sa scape si de dresul medicinal si de ulcer sa aibe o echipa antrenata in asta si sa terminam cu suferinta asta.

Ce spuneti? Ministri ai Sanatatii, parlamentari, medici, asistenti, pacienti.