Evaluare utilizator: 5 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activă
 
Paragraful precedent contine cateva dintre intrebarile determinate de confuzia generala generata de foarte multe metode de tratament existente la ora actuala pentru una si aceeasi boala. Tratamentul profilactic poate intarzia aparitia bolii. Tratamentul conservator poate incetini evolutia bolii si reduce frecventa si gravitatea complicatiilor. Tratamentul curativ, cu intentia de eradicare (vindecare) a bolii are rezultate variabile intre dezamagire si speranta si acesta este de fapt subiectul articolului si obiectul discutiei care urmeaza.
Dezamagire: este un termen care se refera la starea mentala produsa de diferenta dintre o asteptare si ceea ce se intampla de fapt in realitate. O cautare pe internet cu termenii varice, boala varicoasa, tratamentul chirurgical varice, operatii varice, terapie varice cu laser , terapie varice cu radiofrecventa, scleroterapia etc. conduce la milioane de rezultate, dintre care unele promoveaza cutare metoda de tratament, clinica, medic (adesea chirurg generalist, dar si plastician, uneori vascular sau cardiovascular), altele conduc la articole stiintifice pe aceasta tema, forumuri de discutii, medicamente folosite in tratamentul bolii varicoase si multe alte rezultate care nu fac altceva decat sa incurce intelegerea bolii si alegerea unei metode, a unei clinici (spital), a unei anumite abordari (specialitati) si in final a medicului care sa se ocupe de varicele pacientului. Dezamagirea in tratamentul bolii varicoase este data de diferenta intre rezultatul promis de medic si ceea ce pacientul primeste de fapt. Dezamagirea poate aparea fata de un fapt consumat (m-am operat de varice si acesta a reaparut sau imi este mai rau dupa operatie) sau fata de o intentie blocata (vreau sa ma operez de varice, dar am auzit ca se refac).

Speranta:este un termen care refera la starea mentala produsa de o situatie neplacuta prezenta (prezenta bolii varicoase la un anumit pacient) atunci cand exista perspective de rezolvare a problemei.
Atat dezamagirea, cat si speranta sunt realitati concrete in tratamentul bolii varicoase, fiind resimtite de pacienti si de doctori.
Realitatea in tratamentul bolii varicoase:

1. De partea pacientilor:
a. exista pacienti predispusi sa faca varice,
b. unii care au varice si nu cunosc acest lucru,
c. pacienti care stiu ca au varice si nu urmeaza nici un tratament,
d. pacienti care urmeaza tratament conservator,
e. pacienti operati, care tot au varice,
f. pacienti operati si care nu mai au varice.

2. De partea medicilor:
a. Medici de medicina generala (de familie), care pun diagnosticul bolii si fac primele recomadari terapeutice; la acestia se intorc pacientii rezolvati de chirurg si medicul de familie are ocazia de a evalua obiectiv rezultatul tratamentului chirurgical;
b. Medici de chirurgie generala, care opereaza varice;
c. Medici chirurgi plasticieni, care opereaza si ei varice;
d. Medici specialisti in chirurgia vasculara sau cardiovasculara,
e. Medici cu specializare in flebologie, care pot proveni din orice disciplina (medicala sau chirurgicala), specializare care are durata de aproximativ 2 ani (in Romania aceasta disciplina nu este conturata).

Cum se poate face totusi o sistematizare a cerintelor si ofertelor de tratament?
Ce vor pacientii?
Ce ofera medicii?
Ce fac medicamentele?
Ce fac metodele alternative de tratament?
Care este specialistul de drept pentru patologia vasculara (arteriala, venoasa si limfatica)?


Acestea sunt toate titluri posibile pentru articole viitoare.