Evaluare utilizator: 5 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activă
 
Vene normale vs Varice

Consideratii profilactice. In urma celor expuse anterior, este evident faptul ca boala varicoasa este foarte greu de evitat. Ma refer aici la faptul ca nu se pot face recomandari care prin caracterul lor aduc limitari in viata oamenilor si pot determina anxietati fata de anumite profesii, stari fiziologice (frica de sarcina  - nu cumva sa fac varice) si sfaturile sunt doar de ordin general. Pe de alta parte, recomandarile difera in functie de etapele unui varice. Cand boala varicoasa nu a aparut si ne confruntam doar cu o predispozitie, recomandarile sunt de un fel, cand boala exista deja, recomandarile difera. Recomandari de genul: consultati lunar un specialist flebolog, purtati ciorapi elastici, luati detralex etc. sunt de obicei cu caracter comercial si de cele mai multe ori contextul in care apar si schema de prezentare traduc lipsa de specializare si professionalism in domeniu.

Consideratii terapeutice. Deriva din intelegerea bolii expusa foarte sumar anterior si cu intentia de a vorbi pe intelesul oamenilor care nu au o formatie medicala.

Boala varicoasa are un mecanism mecanic de producere. La un moment in viata, una din valvele safenelor (mica sau mare) sau perforantelor, solicitata mai mult decat poate rezista (mai exista si alte mecanisme si teorii in etiopatogenia bolii varicoase, care nu au fost expuse din motive didactice si pentru a nu crea confuzii si incarca mintea cititorului cu date care sunt strict medicale si care nu schimba situatia si intelegerea bolii in mod esential) si prin aceste valve stricate sangele scapa inapoi si umfla venele superficiale si dau simptomele si semnele pentru care pacientul se prezinta la medic. Odata un varice aparut, aceasta nu mai da inapoi si de fiecare data cand pacientul sta in picioare, acesta se umfla prin sangele care nu mai este oprit de valvele stricate. Tendinta naturala este de crestere a varicelor si de progresie a bolii intr-un ritm care variaza de la un pacient la altul.

VariceTratamentul pentru varice poate merge pe 3 directii:
1. Fara tratament: pacientul suporta evolutia naturala a bolii, simptomele si eventualele complicatii;
2. Tratament conservator: poate incetini evolutia bolii, reduce simptomele si frecventa complicatiilor;
3. Curativ: este tratamentul chirurgical, corect si complet, efectuat de specialist. Un tratament complet si corect vindeca boala varicoasa, face sa "dispara" complet sau cat mai complet dilatatiile varicoase si previne recidiva. Tratamentul chirurgical complet si corect conduce si la vindecarea complicatiilor.