Evaluare utilizator: 5 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activă
 
Varice sau boala varicoasa
Sinonime: boala varicoasa, varice hidrostatice

Definitie: in dictionarul explicativ al limbii romane (DEX) online sunt 5 definitii pentru cuvantul “varice”. Toate definitiile contin termenul dilatatie, elementul “cronic” sau “permanent” si in unele definitii se face referire la: cauza acestei conditii, respectiv pierderea elasticitatii venelor, localizarea cea mai frecventa a bolii (membrele inferioare) si faptul ca termenul de varice se refera la o boala. Etimologic, cuvantul varice provine din fr. varice, lat. varix, -ricis.
Clasificare:
Dupa localizare: varice ale membrelor inferioare (cand spun varice medicii se refera in mod obisnuit la dilatatiile venoase localizate la nivelul membrelor inferioare); genitale; esofagiene.
Stadializare (a varicelor membrelor inferioare): o clasificare operationala (utila, cu care se poate face ceva) este clasificarea autorului (neverificat in toate cartile si articolele stiintifice si daca vreun medic se ghideaza dupa aceste stadii, este:

1. Stadiul asimptomatic. Boala exista, varicele sunt vizibile si/sau palpabile, dar pacientul nu are acuze (simptome).

2. Stadiul simptomatic: varicele “supara” pacientul. Simptomele acuzate sunt:
a. Parestezii (acuze neurologice), descrise de pacient ca: amorteli, furnicaturi, intepaturi, dureri sub forma de arsura, usturime;
b. Senzatia de “picior greu”;
c. Claudicatia venoasa nocturna (crampa musculara din molet, musculatura gambei), descrisa de pacient ca o contractie (carcel) la nivelul gambei, care apare in cursul somnului.

3. Stadiul complicatiilor, cele mai frecvente fiind :
a. edemul cronic de gamba;
b. ulcerul venos cronic;
c. tromboza venoasa superficiala (uneori denumita tromboflebita);
d. dermita de staza (pielea pigmentata, “neagra”);
e. hemoragia, care se poate exterioriza sau daca pielea este intact se evidentiaza sub forma unei echimoze (vanataie) sau hematom (colectie);
f. complicatiile tratamentelor indelungate, efectuate de “nespecialisti”, dintre care cele mai frecvente sunt cele cutanate: alergia, manifestata sub forma unei dermatite (eczema) atopice (alergice); scleroza tesutului (grasimi) subcutanat etc.